top of page

VIER OMMETJES VANUIT DE BOSBUBBEL

De Bosbubbel ligt aan de rand van het bos. Het bos, maar ook de omliggende polders, de nabijgelegen dorpen en het feit dat je in een grensregio vertoeft zijn elementen om een afwisselende wandeling te maken. In de directe omgeving van De Bosbubbel kun je een viertal ommetjes in de praktijk brengen.


1. Ommetje Waterwinbossen

De Waterwinbossen is een verzamelnaam voor de bossen in Sint Jansteen, Clinge en de Wilde Landen, nabij Heikant. Het thema water en natuur staan centraal. Je kan eenvoudig je eigen route uitstippelen door gebruik te maken van het wandelknooppuntensysteem. De website www.wandelnet.nl heeft een handige routeplanner.


Onderstaande plattegrond is gemaakt met behulp van de routeplanner. Een beetje inspiratie voor een klein ommetje in de Waterwinbossen van 3,5km. Dit ommetje kun je makkelijk uitbreiden met een extra lus.

2. HRINS-ommetje

De hrins, dan hebben we het in deze streek over de grens. Een toepasselijke naam want de route leidt je over en weer de landsgrens. Deze route wordt gemarkeerd in het landschap door bankjes. Ze zijn gemaakt van de omgevallen bomen uit de waterwinbossen. Op elk bankje vind je een QR-code waarmee je de ‘Bos-Grens app’ kunt downloaden. De app is nodig want bij elk bankje wordt een ander verhaal verteld in het dialect van de streek. Het verhaal en bijbehorende muziek kun je via je telefoon of koptelefoon beluisteren. Echt een aanrader! Wil je je verdiepen in de HRINS-route, neem dan een kijkje op de website www.hrins.eu. Oja, de totale lengte van de wandeling bedraagt 6,5km.


3. 't Steenpad-ommetje

Op deze route dompel je jezelf onder in het thema polder en dorpen. De route wordt gemarkeerd door 9 grote zwerfkeien. Op de ijzeren ring rond de kei lees je een kort gedicht. De route is al gauw 10km. Vind je dat iets te ver om te wandelen dan kun je de route ook op de fiets doen. Deze route is opgezet door inwoners uit Sint Jansteen. In deze streek wordt Sint Jansteen afgekort als ’t Steen. Meer weten over de route? Lees hier verder.4. Ommetje Schommeling Dit ommetje wandel ik zelf regelmatig en als je iets gewend bent dan ben je je minder bewust van je omgeving. Je passeert best wel wat plekjes waar iets te vertellen is. Ik heb een plattegrond gemaakt van mijn ommetje. Wandel je mee? Als je start vanuit Logeerhuisje De Bosbubbel en linksom loopt kom je de volgende plekjes tegen waar je even de tijd kunt nemen om rond te kijken.


Oude rassen fruitbomen De Stichting Zeeuws Landschap is beheerder van het bosgebied. Zij hebben een aantal bijzondere rassen fruitbommen aangeplant. Bij de toegang tot het perceel staat aan de rechterzijde een informatiepaneel. Je kunt uitgebreid lezen over de verschillende soorten fruitbomen. Ben je hier in de juiste periode, kijk gerust of er appels aan de bomen hangen, die mag je gewoon plukken en proeven.

Pompstation Evides Na inspectie van de appelbomen loop je even terug naar het pad. Je volgt de omheining aan je linkerzijde. Evides is eigenaar van het gebied en heeft om het pompstation een omheining neergezet. Op een van de gebouwen is volgens mij Roodkapje en de boze wolf afgebeeld, erg toepasselijk in het bos. Het pompstation staat hier al vanaf 1933. Hier wordt grondwater opgepompt voor de industrie. Mocht de nood aan de man zijn kan het grondwater zelfs voor drinkwater worden ingezet. Je passeert een grote zwerfkei die onderdeel uitmaakt van Het Steenpad. Bij de entree van de bossen, aan het einde van de Heerstraat, staat een informatiepaneel dat gaat over de waterwinning.

De route gaat nu verder over de polderwegen. In volgorde: de Heerstraat, linksaf de Schommeling, rechtsaf de Maisweg, rechtsaf Warandastraat en weer rechtsaf de Heerstraat.

Alpacaboerderij Je passeert Heerstraat 40 en het valt niet op vanaf de straat maar op dit adres is een kleinschalige alpacaboerderij gevestigd. Op hun website is informatie te vinden als je een keer kennis wilt maken met deze vriendelijke dieren. www.alpacaboerderij-de-schommeling.com

Bijna tegenover Heerstraat 40 ga je linksaf een onverhard pad op.

Landgoed Heerstraat

De eigenaar van het landgoed heeft een gedeelte toegankelijk gemaakt voor wandelaars. Een erg leuk stukje om te lopen. Het is onverhard terrein met smalle paden. Je loopt langs knotwilgen en het gras staat wel eens wat hoger maar dat maakt het juist aantrekkelijk en afwisselend. Als je aan de linkerzijde water passeert dan blijf je links aanhouden. Je ziet een verouderde uitkijkhut. Helaas is deze hut niet meer toegankelijk.

Ara’s

Na het laatste strookje groen kom je uit in de Sint Janstraat. Aan de linkerzijde passeer je een woning en het kan zomaar zijn dat je gekrijs hoort. Niet schrikken. Je hoort prachtige vogels met bonte kleuren. Ik ben geen kenner maar ik denk dat het ara’s zijn. Als je ze hoort dan zitten ze buiten en misschien kun je een glimp van ze opvangen als je langs loopt. Het is trouwens geen plek die open is voor bezoekers. Aan het einde van de Sint Janstraat sla je linksaf de Van Hogendorplaan in en ben je aan het einde van de route.
Inspiratie opgedaan? Trek dan je wandelschoenen aan.


32 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page