top of page

TOP 10 NATUURUITJES OOST ZEEUWS VLAANDEREN

Bijgewerkt op: 9 aug. 2022

VOOR DE NATUURLIEFHEBBERS


Logeerhuisje De Bosbubbel in Kapellebrug, Zeeuws-Vlaanderen is de ideale uitvalbasis voor de natuurliefhebber. Het huisje ligt aan de rand van de bossen van Sint Jansteen. Niet alleen het naastgelegen bosgebied is een bezoekje waard. Er zijn in de directe omgeving nog veel meer interessante locaties om te bezoeken.


Lees de tien tips van Logeerhuisje De Bosbubbel en maak er een leuk natuurweekend, natuurmidweek of natuurweek van.


TIP #1 - ONTDEK HET WATERWINGEBIED

Laten we beginnen met de aangrenzende bossen. De bossen van Sint Jansteen en Clinge liggen in een Waterwingebied. Evides is een waterbedrijf en eigenaar van de bossen. In het gebied zie je overal infiltratiekanalen. Het water wordt als het ware verzameld in de kanalen en Evides laat het in de bodem zakken. Natuurlijke organismen helpen om het water te zuiveren. Als er water nodig is wordt het opgepompt uit de bodem. In het pompstation, gelegen aan het einde van de Van Hogendorplaan, wordt het gereed gemaakt voor de industrie. In geval van nood kan het water zelfs geschikt gemaakt worden als drinkwater voor de inwoners in de directe omgeving.


Doordat de bodem hier niet uit zeeklei bestaat maar uit zand vind je hier een uniek stukje natuurgebied in Zeeland. Bossen, heideveldjes en waterplassen wisselen elkaar af.

Je kunt eenvoudig zelf het gebied te voet ontdekken. Wil je toch meer te weten komen over de natuur en de waterwinning in het gebied? De beheerder van het gebied, de Stichting Het Zeeuwse Landschap, organiseert regelmatig wandel- en fietstochten tegen en kleine vergoeding.


TIP #2 - HUUR DE FOTOHUT

Hou je van natuurfotografie? Dan is wellicht het huren van de unieke fotohut in de Clingse Bossen een idee. Deze eenvoudige hut ligt in een gedeelte van het bos dat niet toegankelijk is voor bezoekers. Met een gids of vrijwilliger van de Stichting Het Zeeuwse Landschap word je naar de fotohut begeleid. Onder het genot van de bosgeluiden maak jij misschien wel een hele unieke foto.TIP #3 - WILDE PAARDEN SPOTTEN IN HET STROPERSBOS

Net over de grens in België ligt het Stropersbos. Het is in dezelfde omgeving als de bossen van Clinge en Sint Jansteen maar toch is deze omgeving anders. Het is hier veel vochtiger. De paden waren in het verleden erg drassig maar de beheerder heeft op een aantal locaties vlonders aangelegd om het wandelen te veraangenamen.

Wil je toch een beetje glibberen, neem dan na wat regenachtig weer het Laarzenpad. De naam zegt het al, het beste te ontdekken met laarzen aan. Langs dat pad kun je zomaar een kudde Konikpaarden tegenkomen.

Naast de natuurbeleving wordt ook de historie in het gebied levend gehouden. Er zijn nog overblijfselen van de De Bedmarlinie uit de 18e eeuw zichtbaar.TIP #4 - HRINS ROUTE

Vanuit het Logeerhuisje De Bosbubbel kun je eenvoudig via het zogenaamde knooppuntensysteem je eigen route uitstippelen. Je bepaalt zelf welke kant je op gaat, hoe lang je onderweg wilt zijn en of je vandaag gaat wandelen, fietsen of mountainbiken. Aan het begin van de straat zie je de bewegwijzering al staan.

Toch wil ik de Hrins route aanbevelen. Via een app op je telefoon kun je de route lopen. Bijzonder is dat je telkens ongemerkt over de landsgrens loopt. Onderweg staan bankjes en krukjes, gemaakt van de sparren die zijn omgevallen in het bos. Neem plaats en luister via je telefoon naar een grens-verhaal. Goed luisteren want het is in het dialect. De makers adviseren om oortjes of een koptelefoon mee te nemen. Officieel start de wandeling bij het Klingspoor, dat is vlakbij het Logeerhuisje De Bosbubbel.TIP #5 - RONDJE BOSKREEK MET TREKVLOT

Er zijn een heleboel leuke kleinschalige natuurgebieden in de directe omgeving. De Boskreek in het dorp Koewacht is extra leuk. Gewoon omdat een simpel trekvlot voor wat extra vertier zorgt. Koewacht is met de fiets makkelijk te bereiken vanaf De Bosbubbel. Je kunt langs de landsgrens fietsen, de afstand is ongeveer 11 kilometer.TIP #6 - 'T GROOT EILAND
Een uniek stukje zoetwater moerasgebied waar je als natuurliefhebber een kijkje moet nemen. Op 7,5km vandaan Logeerhuisje De Bosbubbel. Een leuk tochtje met de fiets of met de auto. Het Groot Eiland is privé bezit maar een klein gedeelte is toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Het wandelpad start op de ‘kruising’ van het water ‘Oude Vaart’ en de Hogeweg. Als je de route volgt en via de weg terug loopt heb je een ommetje van 3km. Met de fiets of auto kun je als het ware om ’t Eiland heen rijden en kun je genieten van mooie doorkijkjes. Voor mooie plaatjes en als je dieren wilt spotten dan wordt aangeraden om vroeg uit de veren te komen.TIP #7- ONTMOET JETJE IN HET BEZOEKERSCENTRUM SAEFTINGHE

Het bezoekerscentrum Saeftinghe in Emmadorp is een goed startpunt als je kennis wilt maken met het grootste slikken- en schorren gebied van West-Europa. Een leuke tentoonstellingsruimte over het gebied, de natuur en de geschiedenis. Zo kun je kennis maken met Jetje en wie weet leer je weer wat bij. Het is een aangename voorbereiding voordat je het gebied in gaat. Kijk voordat je beslist om het bezoekerscentrum te bezoeken op de website voor de openingstijden want ze zijn niet elke dag geopend. In de winter is het centrum gesloten.


Het bezoekerscentrum in Emmadorp ligt op ongeveer 13km vandaan Logeerhuisje De Bosbubbel. Je auto kun je gemakkelijk kwijt op het grote gratis parkeerterrein.TIP #8 - BELEEF HET VERDRONKEN LAND VAN SAEFTINGHE

Meld je aan voor een excursie door het Verdronken Land van Saeftinghe met een gids. Een avontuurlijke uitstap waar je gegarandeerd vies wordt. Enkel onder begeleiding van een gids kun je het niet toegankelijke natuur reservaat betreden. Je maakt kennis met drijfzand, bijzondere planten, geulen en mooie vergezichten. In het gebied heb je te maken met eb en vloed waardoor het gevaarlijk kan zijn om er alleen op uit te gaan.


Kijk op de website voor de excursie data, deze zijn gelinkt aan eb en vloed en zijn erg snel volgeboekt. Neem je laarzen en oude kleding mee en zorg voor een droog setje kleding. Als je op tijd aanwezig bent kun je eerst een kijkje nemen in het bezoekerscentrum (Tip 6). Het bezoekerscentrum is gratis toegankelijk als je een excursie hebt geboekt.


Is het niet gelukt om een excursie te reserveren? Wil je toch een indruk van het gebied? Dan kun je allereerst genieten van het zicht over het uitgestrekte natuurgebied als je op de Westerscheldedijk staat. Vervolgens zijn er twee korte wandelroutes uitgestippeld die zonder gids toegankelijk zijn. Je loopt een klein stukje het gebied in, dat ook veilig is als het vloed is (maar niet bij springvloed dus hou de getijden in de gaten).


Na afloop even bijkomen op het terras bij Gina en Sophie van café ’t Verdronken Land is een echte aanrader. Heerlijke ambiance, lekkere biertjes, stevige maaltijden en grote gastvrijheid. Geniet ervan!TIP #9 - BEZOEK DE INFOKEET VAN HET GRENSPARK GROOT SAEFTINGHE

Het Grenspark Groot Saeftinghe is een natuurgebied in wording. Er wordt een gebied ontwikkeld waarbij de landbouw, het havengebied en de natuur elkaar in balans houden. Grote en kleine projecten worden in het gebied opgezet zodat het Grenspark in de toekomst verschillende bezoekersstromen kan ontvangen. Er wordt gewerkt aan een parkhart, een heuvel in het landschap met daarop een bijzondere toren. Verschillende thema wandel- en fietsroutes worden ontwikkeld, Aan de rand van het Grenspark zullen ontvangstpoorten ontstaan van waaruit je het Grenspark op je eigen manier kan ontdekken. Hoe dit grootschalige, grensoverschrijdende project vorm krijgt kun je zien in de Infokeet van het Grenspark. Van de Infokeet kun je nu al deelnemen aan verschillende excursies. Meld je aan voor een excursie


TIP #10 - ZEEHONDENSAFARI

Je denkt waarschijnlijk niet als eerste aan zeehonden spotten bij een bezoek aan Zeeuws-Vlaanderen. Toch zwemmen er honderden in de Westerschelde. Ze rusten uit op de zandplaten die bij laag water te voorschijn komen. Rondvaartbedrijf De Atol in Perkpolder organiseert zeehondensafari’s. Met de boot wordt richting een zandplaat gevaren waar je de zeehonden goed kan zien.

Natuurliefhebbers hoeven zich dus niet te vervelen in de buurt van De Bosbubbel. Dus kom logeren en plan je natuuruitjes zoals jij het wilt.

24 weergaven0 opmerkingen

ความคิดเห็น


bottom of page