top of page

TOREN TOP VIJF IN OOST ZEEUWS-VLAANDEREN

VOOR GENIETERS VAN VERGEZICHTEN


In een vlak land als Nederland, genieten van vergezichten? Dan gaan we het vandaag hogerop zoeken. We beklimmen een toren voor vrij uitzicht. Tenminste, als je geen last hebt van hoogtevrees. De klim, een kleine workout, wordt vaak beloond met een fraai uitzicht.

Lees mee welke torens je in de buurt van Logeerhuisje De Bosbubbel in Kapellebrug, Zeeuws-Vlaanderen kunt beklimmen. Leuk uitje als je komt logeren.



TOREN #1 - DE BASILIEK IN HULST


De eerste toren in deze top vijf is gelijk de oudste toren in de directe omgeving van Logeerhuisje De Bosbubbel die je kunt beklimmen. Het is de toren van de Heilige Willibrordusbasiliek in het centrum van Vestingstad Hulst. De basiliek, uit de 13e eeuw, heeft in de loop van de tijd heel wat gedaanteverwisselingen ondergaan. Dit is misschien niet gelijk te zien maar als je even de tijd neemt om de toren te bekijken zie je toch wel wat bijzonderheden. Dat komt omdat de toren in het verleden een aantal keren is verwoest en weer terug is opgebouwd.


Nieuwsgierig naar het verhaal en wil je van het uitzicht genieten? Beklim dan de 60 meter hoge toren onder begeleiding van een gids. Informeer bij het toeristisch informatiepunt in Hulst naar de mogelijkheden of neem een kijkje op de website www.inulst.nl



TOREN #2 - WATERTOREN IN AXEL

Deze watertoren is één van de hogere watertorens in Nederland. De toren is 60,6 meter hoog en is een opvallende verschijning met het groen ronde dak. De toren is open voor publiek van eind april tot en met eind september en is gratis toegankelijk. Je kunt vlakbij de toren je auto gratis parkeren.


Meer informatie nodig over de locatie en openingstijden? Kijk op de website van het nabij gelegen museum: www.hetwarenhuis.nl en selecteer watertoren.



TOREN #3 - LUCHTWACHTTOREN NIEUW-NAMEN


De luchtwachttoren is een hele bijzondere toren die zomaar bij Theo en Nicole in de tuin staat. De toren is gebouwd in de jaren 50 van de vorige eeuw. In een tijd die toen bekend stond als de Koude Oorlog. In Nederland zijn meer dan 100 van zulke torens gebouwd maar er zijn er niet veel meer over. Dus een unieke gelegenheid om deze eens te gaan bekijken.

Als Theo thuis is leidt hij je graag rond, gewoon even vragen. Bij deze toren is trouwens ook nog een schuilkelder, geheel intact, die je kan bekijken. Een bijzonder bouwwerk op een onverwachte plek, mijn persoonlijke favoriet.



TOREN #4 - RADARTOREN KREVERHILLE


De radartoren is een vrij nieuwe toren (2018) gebouwd door Rijkswaterstaat. De toren staat bovenop de Westerscheldedijk waardoor deze extra hoog lijkt. Samen met andere radartorens langs de Westerschelde wordt een keten gevormd. Zo kan de veiligheid worden gewaarborgd op de drukke vaarroute van en naar de haven van Antwerpen. Deze radartoren is uniek in Nederland want aan de buitenzijde is een stalen trap met leuning aangebracht voor passanten die het hogerop willen zoeken. Als je helemaal naar boven durft is het uitzicht geweldig. Bij mooi weer kijk je zo tot aan de Oosterschelde.


TOREN #5 - RADARTOREN OUDEN DOEL

Deze radartoren is het kleine zusje van de radartoren in Kreverhille en staat in België. Deze toren is onderdeel van de radarketen om de veiligheid te waarborgen op de Westerschelde. Je staat bij deze toren op het hoogste plateau 8 meter boven de begane grond. Je hebt 360 graden uitzicht en je aanschouwt de samensmelting, of is het meer het contrast, tussen de natuur en de wereldhaven Antwerpen. Dat mag je voor jezelf bepalen. Let op je kunt niet met de auto tot aan de toren rijden. Parkeren doe je bij de Infokeet van het Grenspark Groot Saeftinghe. Te voet of met de fiets is de toren wel te bereiken.


TOEGIFT Tot zover de top 5 van beklimbare torens in de buurt van Logeerhuisje de Bosbubbel. Maar toren nummer 6 én 7 komen er aan. Je kunt maar al voorbereid zijn.



TOREN #6 - TOREN NIEMANDSLAND


Deze toren komt in de 'achtertuin' van Logeerhuisje De Bosbubbel, in de Steense Bossen. Heel makkelijk om deze binnenkort te voet te bereiken. Ja, de toren wordt, als alles volgens planning verloopt, eind september 2022 geopend.


Er werd een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp en uiteindelijk hebben de inwoners mee bepaald welke toren er op de grens mocht komen. Het uiterlijk van de toren is gebaseerd op een ronde Spaanse toren die verwijst naar de geschiedenis, de 80-jarige oorlog. Zodra de toren gereed is, is dit artikel aan een update toe.



TOREN #7 - GRENSPARKTOREN

Momenteel zijn de eerste schetsen gereed van de toren die in het hart van het Grenspark Groot Saeftinghe wordt gebouwd. Het wordt een hele grote toren die verschillende functies gaat herbergen. Zo zal de toren een radarfunctie krijgen en onderdeel gaan uitmaken van de eerder genoemde Schelderadarketen. Ook horeca, educatie en ontvangst krijgen een plek midden in de natuur. Er zal gebruik gemaakt worden van tweedehands materialen en de flora en fauna vinden vast een goed plekje in, onder of nabij de toren. Het wordt een trekker voor het gebied. Ik kan niet wachten tot dat deze Grensparktoren er staat.

27 weergaven0 opmerkingen
bottom of page